Zonder respect geen voetbal

VV De Rijnstreek vraagt respect voor alle aanwezigen op en rond het voetbalveld, in de kantine en achter de bar.

Wij tolereren geen asociaal gedrag en treden daar hard tegen op.

Alcohol

Er word geen alcohol geschonken en/of verkocht aan personen onder de 18 jaar (legitimatie verplicht) en er mag geen alcohol in glaswerk en/of blik op het terras genuttigd worden.

Er word geen alcohol geschonken voor 13.00

Rookbeleid

Het is verboden om te roken in de kantine en/of kleedkamers en langs het veld. En wordt ontmoedigd op andere plekken van het complex.

Huisdieren

Huisdieren zijn niet toegestaan in de kantine en/of kleedkamers

Kantinebeleid

Het is niet toegestaan de kantine met voetbalschoenen te betreden

Het is niet meer mogelijk om op te schrijven bij de bar

Wij vragen respect en medewerking voor de barmedewerkers. Zij staan er voor ons allemaal in hun vrije tijd.

Het terrein/complex

VV De Rijnstreek verwacht van alle spelers het volgende betreffende het complex:

respect voor de velden

  • geen voetbalschoenen in de kantine
  • het schoon achterlaten van de kleedkamers
  • het melden van eventuele vernielingen/gebreken*
  • het netjes achterlaten van het complex, dus afval in de prullenbakken
  • gebruik de bezems voor het afvegen van je voetbalschoenen en klop ze niet af tegen de muur of in de wasbakken

* Wanneer een lid iets per ongeluk vernield is dat niet erg. Wij vinden het belangrijker dat het eerlijk gemeld wordt, zodat dit weer hersteld kan worden.

Omgang met tegenstanders/medespelers/trainers/leiders

VV De Rijnstreek verwacht van alle spelers het volgende betreffende de omgangsvormen:

het gebruik van ziektes en aanhoudende scheldpartijen worden niet getolereerd*

respect tegenover medespelers, tegenstanders, leiders, trainers, enz.

sportief gedrag na de wedstrijd ongeacht het resultaat, eventuele teleurstelling mag, maar wel binnen je eigen team en op redelijke wijze

Voetbal is een spel en dat moet op serieuze wijze worden beleefd, maar niet door het plezier te vergeten en op negatieve wijze de sport te beleven. Positiviteit tegenover je medespelers, tegenstanders, leiders en iedereen die binnen de club aanwezig is wordt verwacht.

Wij verwachten dit sportieve gedrag ook als we op bezoek zijn bij andere verenigingen. Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wil worden.

* spelers die ziektes gebruiken of onbehoorlijk of onsportief gedrag vertonen voor, tijdens of na de wedstrijd tegenover tegenstanders, medespelers, trainers, leiders enz. worden geschorst voor minimaal 1 training/wedstrijd. VV De Rijnstreek streeft een sportief klimaat binnen de vereniging na en wij kunnen eventuele emotionele reacties binnen het spel goed begrijpen, maar dit wel binnen bepaalde grensvoorwaarden.

De materialen

VV De Rijnstreek verwacht van alle spelers het volgende betreffende onze materialen:

  • met respect omgaan met alle trainingsmaterialen (hoedjes, pionnen, enz.)
  • met respect omgaan met speel/trainingsballen
  • leenballen op de zaterdagen, worden weer na gebruik teruggegeven achter de bar
  • het samen meenemen en opruimen van de trainingsmaterialen voor en na de trainingen. En het wegzetten van de doelen op de centrale plekken.
  • netjes omgaan met de doelgebieden en doelen
  • het laatste team wat op het hoofdveld speelt dient de hoekvlaggen op te ruimen in het werkhok, de doelen op te ruimen en al het overige materiaal van het veld mee te nemen
  •  

Bovenstaande zaken gelden voor onze leden, maar gelden onverminderd ook voor de bezoekers van VV de Rijnstreek Wij vragen aan een ieder (van ouders tot vrienden) om deze regels na te leven op ons complex. Spreek elkaar ook aan op ongewenst gedrag. Maar geef ook eens een complimentje bij gewenst gedrag.

Bovenstaande regels moet men zien als een richtlijn. Wij zijn in de eerste plaats overtuigd dat elk lid en elke aanwezige op de VV De Rijnstreek het beste met de vereniging voor heeft. Maar wij sluiten onze ogen ook niet voor bewuste, dan wel onbewuste ‘overtredingen’. Dat lossen we dan ook met elkaar op! Wij zijn VV De Rijnstreek en dat moeten we zo houden en er voor zorgen dat we onze vereniging ook in de toekomst bloeiend blijven houden.

Algemene Omgangsregels

Voetbalvereniging De Rijnstreek wil alle leden, ouders en vrijwilligers een zo veilig mogelijke omgeving bieden. Vandaar dat we actief bezig zijn met veiligheid en ons conformeren aan het stappenplan In Veilige Handen, van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Meer informatie vind je op de website van de NOV.

Iedereen die als vrijwilliger actief is bij VV De Rijnstreek is op de hoogte van de doelstellingen en het huishoudelijke reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels die hieronder zijn opgeschreven. Wie dat doet, is van harte welkom! Wie dat niet doet wordt daarop aangesproken en eventueel geweerd van de club.

VV De Rijnsreek vindt afspraken over de manier van omgaan met elkaar belangrijk, omdat iedereen zich prettig en veilig moet kunnen voelen op en rondom het voetbalveld. Dit kan alleen als je elkaar in je waarde laat en elkaar met respect behandelt. Dit betekent dat wij bij VV De Rijnstreek alle vormen van ongelijkwaardige behandeling, zoals pesten, machtsmisbruik, discriminerende, racistische, seksistische of (seksueel) intimiderende gedragingen of opmerkingen, of het hiertoe aanzetten, ontoelaatbaar vinden.

Wij vragen van alle vrijwilligers, leden, ouders/verzorgers of andere bezoekers dat zij meewerken aan het naleven van de omgangsregels. We kunnen niet alle ontoelaatbare zaken benoemen, maar we proberen door middel van onderstaande punten een goede basis neer te zetten. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat als iets niet genoemd wordt, dit wel toelaatbaar is.

  • Ik accepteer en respecteer de ander zoals hij is en discrimineer niet. Iedereen telt mee binnen de stichting;
  • Ik houd rekening met de grenzen die de ander aangeeft;
  • Ik val de ander niet lastig;
  • Ik berokken de ander geen schade;
  • Ik maak op geen enkele wijze misbruik van mijn machtspositie;
  • Ik scheld niet en maak geen gemene grappen of opmerkingen over anderen;
  • Ik negeer de ander niet;
  • Ik doe niet mee aan pesten, uitlachen of roddelen;
  • Ik vecht niet, ik gebruik geen geweld, ik bedreig de ander niet, ik neem geen wapens mee;
  • Ik kom niet ongewenst te dichtbij en raak de ander niet tegen zijn of haar wil aan;
  • Ik geef de ander geen ongewenste seksueel getinte aandacht;
  • Ik stel geen ongepaste vragen en maak geen ongewenste opmerkingen over iemands persoonlijk leven of uiterlijk;
  • Als iemand mij hindert of lastig valt dan vraag ik hem/haar hiermee te stoppen. Als dat niet helpt, vraag ik een ander om hulp;
  • Ik help anderen om zich ook aan deze afspraken te houden en spreek degene die zich daar niet aan houdt erop aan en meldt dit zo nodig bij het bestuur.

Gedragsregels ter preventie van seksuele intimidatie in de sport

In de sport is de relatie tussen de trainer en de sporter erg belangrijk. Daarom heeft NOC*NSF heeft ter preventie van seksuele intimidatie in de sport een aantal gedragsregels opgesteld. Deze gedragsregels zijn van belang voor iedereen die aan sport doet. Ze zijn vooral bedoeld om alle begeleiders van sporters en van sportactiviteiten een richtlijn te geven ten aanzien van welk gedrag wel en niet is toegestaan. Grensoverschrijdend gedrag en seksuele intimidatie worden niet getolereerd.Onderstaande gedragsregels zijn gericht op trainers/coaches/begeleiders/kaderleden (verder begeleider genoemd) en maken ook deel uit van het Tuchtreglement van de sportbond. De gedragsregels geven aan waar de grenzen liggen in het contact tussen begeleider en sporter. Deze gedragsregels zijn opgesteld voor begeleiders in de sport aangezien uit cijfers blijkt dat plegers veelal begeleiders zijn en slachtoffers veelal sporter.

  • De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt (om te bewegen). De sporter moet als mens worden gerespecteerd. Er mag geen onderscheid worden gemaakt naar of nadruk worden gelegd op godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, seksuele gerichtheid, culturele achtergrond, leeftijd, lichamelijke kenmerken of burgerlijke staat. Dat betekent dat de sporter zich zowel tijdens het sporten maar ook daarbuiten, bijvoorbeeld in de kleedruimtes, veilig moet voelen en het gevoel moet hebben dat hij zich -letterlijk -vrij kan bewegen.
  • De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
  • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van seksueel (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
  • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  • De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten
  • De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.7. De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en de ruimten waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
  • De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wiede belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
  • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding staan tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering.
  • De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels door iedereen die betrokken is bij de sporter worden nageleefd. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
  • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen. Dit betekent dat de begeleider ook alert moet zijn op gedragingen die niet direct seksueel intimiderend zijn, maar wel als grensoverschrijdend worden ervaren.

Hoe te handelen bij overschrijding van de regels?

Als je grensoverschrijdend gedrag signaleert, dien je maatregelen te nemen. Wat kun je doen?- De betreffende persoon op zijn gedrag aanspreken. – De vertrouwenspersoon (zie hierboven) en/of het bestuur inlichten (in overleg met het slachtoffer). – Een van de vertrouwenspersonen van de KNVB inlichten (in overleg met het slachtoffer). – Het slachtoffer wijzen op het NOC*NSF meldpunt seksuele intimidatie in de sport en op de mogelijkheid van het krijgen van ondersteuning van de NOC*NSF vertrouwenspersonen via Centrum Veilige Sport – Aangifte doen bij de politie (in overleg met het slachtoffer) indien er een strafbaar feit is gepleegd.

Stappenplan pestsituatie

Dit stappenplan beschrijft hoe te handelen bij situaties waarin sprake is van (vermoedens) van pesten en hoe en bij wie deze eventueel allemaal gemeld moeten worden. Het protocol biedt bescherming aan de  aan het vermoedelijke slachtoffer en aan degene die beschuldigd wordt. Ook het verhaal van de pester is daarin belangrijk. Het is zaak om de onderliggende oorzaak te achterhalen alvorens er een actie kan worden ondernomen.

stappenplan pestsituatie

Verklaring omtrent gedrag

Iedere vrijwilliger welke met (jeugd)leden van onze vereniging dient een geldig VOG te kunnen overleggen. Deze verklaring, afgegeven door het ministerie, verklaart dat de betrokken vrijwilliger zich in het verleden niet schuldig heeft gemaakt aan onder andere grensoverschrijdend gedrag.